CSORVÁS

BADIGÓ Ipari és Szolgáltató BT.

Vegyes tüzelésű kazánok gyártása és forgalmazása

Hasznos tudnivalók a kazánokkal kapcsolatban

Kémény

A kazán csak olyan kéménybe csatlakoztatható, amelyet szakember bevizsgált és kielégíti az adott készülék huzatigényét. A kazán kéményébe más fűtőeszközt ne csatlakoztasson.
Különösen tilos egy kéménybe szilárd tüzelésű és gázüzemű készüléket bekötni!
A kéménynek a csatlakozástól minimum 6m-esnek kell lennie, keresztmetszetét az üzemeltetni kívánt kazán típusa határozza meg, csak szigetelt gyári kéményt lehet alkalmazni.
A szűk kémény nem tudja az összes füstgázt elvezetni, lefolytja az égést, illetve a füstgáz egy része visszaáramlik a kazánházba.
A túl bő kéményben a füstgáz a tágas hely miatt lassan halad felfelé, ezért ideje van lehűlni.
A túl alacsony kéményben nem jön létre akkora huzat, hogy a keletkező összes füstgázt megfelelőképpen elszállítsa.
A túl magas kémény jobban "kihúzza" a kazánból a termelt hőt, ezért célszerű "pillangószelepet" beépíttetni a füstcsőbe.

A kazánok huzatigénye 0,2 - 0,4 mBar.

A kéményben felfelé haladó füst folyamatosan hűl. Bármilyen anyagot égetünk, a füst jelentős mennyiségű vízgőzt tartalmaz.
Kb. 30-50 oC között megkezdődik a víz intenzív kicsapódása, s az így keletkező folyadék savas kémhatású. A hőszigetelés nélküli kéményeket nem az eső, a csapadék, hanem a hideg falakon a füstgázból lecsapódó nedvesség teszi tönkre. Ha a kémény belső felülete nem saválló, annak szétmaródása után a nedvesség - az esetleg lerakódott kormot, kátrányt is feloldva - megjelenik a kémény külső felületén is. A savas víz és a mész egymással kémiai reakcióba lépnek, ennek eredményeként a vakolat és a téglák közötti habarcs is elporlad, a kémény megszűnik kéménynek lenni.

Kazánház

A kazán az égéshez szükséges levegőt az elhelyezési helyiségből veszi el, ezért gondoskodni kell a levegő utánpótlásáról. A kazánházba építtessünk szellőzőnyílásokat, melyeket mindig hagyjunk szabadon.
Soha ne állítsuk be a kazánt olyan helyiségbe, ahol tűzveszélyes anyagot tárolnak, vagy ahová tűzveszélyes anyagot tartalmazó levegő szivároghat!
A laza, rosszul záródó kéményajtók, rosszul szerelt füstcsövek veszélyesek lehetnek.
Éghető anyagokat ne tároljunk a kazán közelében, hogy az esetleg kipattanó szikra vagy kihulló parázs ne okozhasson tűzveszélyt.

Tüzelőanyagok

A szilárd tüzelésű kazánba ne rakjunk műanyagot, festett fát, talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat. 
Célszerű jó minőségű, száraz tüzifát használni, melynek víztartalma nem haladja meg a 20%-ot.
A teljesen száraz fa 1kg kb. 5kWh, minőségi tüzifa: 3,8kWh, a 60%-os nedvességszintű fa 1kg kb. 1,51,5kWh.
A nagy nedvességtartalmú tüzelő fokozott kormosodással jár és kevesebb hőt biztosít ( a termelődő hő egy része a tüzelő kiszárítására fordítódik). A nedves füstgáz rongálja a kéményt, de megtámadja a kazán belső felületét is!

Sose használjon éghető vagy robbanásveszélyes anyagot, pl. benzin, kerozin, alkohol, még begyújtáshoz sem!

Begyújtás

A kazánon három ajtó van. A felső ajtó a kazán tisztítására szolgál. Az alsó ajtó a hamuzó ajtó, amelyen a levegőszabályzó található. A középső nagy ajtó szolgál a kazán begyújtására, illetve a tüzelőanyag további betöltésére.
A begyujtó ajtó kinyitásával lehetőség nyílik arra, hogy a vízrács tetejére könnyen éghető forgácsot, szalmát, papírt, vékony fát, majd néhány száraz vastag fát tegyen. Nyissa ki a hamuzó ajtaját és gyújtsa meg a forgácsot, vagy papírt, majd zárja be a középső ajtót.
Miután lángra kapott, zárja be az alsó hamuzó ajtót és csak a levegőszabályzón keresztül engedjen levegőt. Ezt követően a középső ajtón lévő betöltő ajtón lehet a kazánt megrakni, a nagy középső ajtót ne nyissa ki!