CSORVÁS

BADIGÓ Ipari és Szolgáltató BT.

Vegyes tüzelésű kazánok gyártása és forgalmazása

Kazánválasztó

Ahhoz, hogy a vegyestüzelésű kazán megfelelően működjön az Ön otthonában - vagy más típusú épületében - elengedhetetlenül szükséges, hogy a megfelelő típusú és méretű kazánt válassza ki.

1. lépés: Milyen fűtési rendszert kíván kiépíteni?

Kazánjaink nyitott fűtési rendszerek kiépítéséhez használhatók. Ez azt jelenti, hogy a fűtési rendszerben nyitott tágulási tartály van elhelyezve, így az üzemi nyomás nem emelkedik a normál légköri nyomás fölé.

Amennyiben a vegyes tüzelésű kazánt zárt fűtési rendszerhez akarja társítani, elengedhetetlen egy hőcserélővel elválasztani a zárt rendszertől és nyitott rendszerként üzemeltetni.

2. lépés: Mekkora légteret kell fűteni?

Az alkalmazott kazán méretét alapvetően meghatározza a fűtendő légtér nagysága.  Befolyásolja még a szükséges kazánteljesítményt az épület hőszigeteltsége, a nyílászárók száma, állapota, az épület tájolása is.

Ökölszabályként mondhatjuk, hogy általában egy fűtendő légköbméterre 60W fűtésteljesítményt lehet számolni. Nem árt kissé túlbiztosítani a kazán teljesítményét, de nem sokkal, mert a nem eléggé kihasznált kazán is gondot okozhat.

3. lépés: Már kész a fűtési rendszer, vagy most készül?

A kész fűtési rendszerek általában meghatározzák, milyen teljesítményű kazánt kell beszerelni. A beépített radiátorok száma és teljesítményük összege megköveteli a megfelelő teljesítményű kazánt. Ugyanakkor célszerű figyelembe venni a régi kazán üzemeltetésekor szerzett tapasztalatokat is. Ha a régi kazánt a felső teljesítményhatáron kellett üzemeltetni a megfelelő hőmérséklet eléréséhez és fenntartásához, akkor az ugyanolyan teljesítményű "BADIGO" kazán megközelítőleg 2/3 teljesítménnyel nyújtja ugyanazokat a paramétereket.
A kész fűtési rendszerekhez egyedi igény szerint hozzáigazítjuk a füstcső kivezetést, az elmenő- és visszatérő csőcsonkokat, valamint az ajtó nyitási irányát is!

Az újonan készülő fűtési rendszereknél figyelembe kell venni, hogy a "BADIGO" kazánok élettartama a 2/3 és annál nagyobb kihasználtság mellett a leghosszabb. Az alacsonyabb kihasználtság, a nem kellő "kiégetés" a kazánok gyors "elkormosodásához" vezethet. 

Néhány hasznos tanács

Nagyon fontos a megfelelő méretű és szigetelt kémény építése, a kazánház szellőzése valamint a megfelelően száraz tüzelőanyag, mert a vizes tüzelővel "szét lehet áztatni" a kéményt. A vizes tüzelő párolgása aavassága miatt szétmarja a kazán belsejétis és ezzel csökkenti a kazán élettartamát!

Soha ne használjunka a kazánban tüzelőanyagként műanyagot, fóliát, PET palackot! Amellett, hogy környezetszennyező, az égés közben felszabaduló vegyi anyagok károsítják a kazán és a kémény anyagát is! A műanyagnak a szeletív hulladékgyűjtőben a helye!